مقالات آموزشی

پاکسازی خاک

خاک

پاکسازی خاک به دلیل اهمیت خاک بسیار ارزشمند است. درواقع خاک را می توان یکی از مهمترین عناصر طبیعی موجود در طبیعت نام برد. با وجود خاک گیاهان بستری برای رشد دارند و اکوسیستم های مختلف همراه با جانوران و حیوانات مختلف بر اساس نوع خاک موجود در آن منطقه به وجود آمده است. علاوه بر این، خاک بر زندگی ما انسان ها نیز تاثیری کلیدی می گذارد. با در دسترس داشتن خاک مناسب، عاری از مواد سمی و حاصلخیز، کشاورزی می کنیم و خانه های خود را بر روی آن بنا می کنیم. همچنین بسیاری از منابع طبیعی و زیرزمینی آب شیرین از میان همین خاک گذر می کند. از طرفی از طریق چرخه آب طبیعت این مواد خطرناک می تواند وارد هوا هم بشود. در نتیجه آلودگی خاک می تواند موجب آلودگی تمام زیست بوم منطقه از جمله هوا و آب نیز بشود.

با توجه به مواردی که در بالا اشاره شد، می توانیم بگوییم که آلوده شدن این عنصر مهم به مواد غیر طبیعی مثل مشتقات نفتی، پتروشیمی و سایر مواد شیمیایی خطرناک، نتایج وحشتناکی به جا خواهد گذاشت. از جمله این موارد می توان به عدم رشد گیاهان به صورت طبیعی و متعاقب آن کوچ کردن و یا از بین رفتن زیست بوم جانوری آن منطقه اشاره کرد. حتی در صورت رشد گیاهان این مواد سمی وارد گیاه شده و با مصرف آن ها توسط حیوانات و یا انسان (محصولات کشاورزی) باعث ایجاد صدمات جبران ناپذیر مثل بیماری های صعب العلاج، سرطان یا ایجاد مشکلات در نسل های بعدی خواهد شد.

با توجه به افزایش تمرکز جهانی بر حفظ سرمایه های طبیعت و افزایش دانش و اطلاعات راجع به پیامدهای صنعتی سازی شهری بدون در نظر گرفتن اکوسیستم منطقه در سال های اخیر توجه به پاکسازی آلودگی هایی که انسان وارد محیط زیست طبیعی می کند بالا رفته است و روش های مختلفی برای پاکسازی خاک هایی که به هر علت به عوامل خطرناک شیمیایی و نفتی آلوده شده اند به کار گرفته شده است.

روش های متداول پاکسازی خاک

به طور کلی می توان روش های پاکسازی خاک را به چهار دسته مهم تقسیم کرد:

روش های فیزیکی شیمیایی

در این روش که به “خاک شویی” نیز معروف است، با افزودن یک حلال شیمیایی به خاک آلوده، آلودگی را از خاک شسته و پساب حاصله را از خاک جدا می کنند. این روش نیازمند یک مرحله تصفیه برای پساب خروجی نیز هست.

روش دیگری که در این دسته قرار می گیرد شامل استفاده از پدها و جاذب های نفتی می گردد. این صفحات آبگریز و چربی دوست هستند و حتی در صورت انداخته شدن در دریاهایی که آلوده به مشتقات نفت شده کارایی دارند و بدون جذب آب دریا تنها آلودگی ها به آن جذب خواهد شد.

روش دفع حرارتی

در این روش با حرارت دادن به خاک عناصر عناصر آلوده کننده با تبخیر شدن از قسمت جامد خاک جدا خواهد شد. این روش خود به دو نوع دفع حرارتی با دمای پایین یا LTTD و دفع حرارتی با دمای بالا یا HTDD تقسیم می گردد. در روش LTDD خاک در بازه 90 تا 320 درجه سلسیوس گرم می شود و در روش HTDD این بازه 320 تا 960 درجه می باشد. در این روش بخارات به دست آمده باید کنترل شود و مراقب بود که این بخارات وارد هوا گردد.

روش های بیولوژیک

امروزه از روش های بیولوژیک در بسیاری از موارد استفاده می شود. در واقع با کمک گرفتن از موجودات زنده مثل کرم ها، گیاهان، قارچ ها و یا میکروارگانیسم ها می توان خاک آلوده شده را پاکسازی کرد. موجودات زنده ای که توانایی استفاده از مواد آلاینده را داشته باشند و از آن به عنوان منبع غذایی استفاده کنند، این قابلیت را دارند که مواد خطرناک را تجزیه و تبدیل به مواد بی خطری مانند مولکول های آب دی اکسید کربن و اکسیژن کنند. یکی از مهم ترین مزیت های روش بیولوژی کم هزینه تر بودن نسبت به سایر روش ها است.

از میان تمام روش های بیولوژیک، استفاده از میکروارگانیسم ها یکی از جدیدترین و بهترین روش های موجود در جهت تصفیه خاک است. شرکت دانش بنیان پویاژن آزما با سال ها تجربه در زمینه تصفیه آب، خاک و هوا با توجه به نوع آلاینده موجود در خاک آلوده شده، می تواند با استفاده از میکروارگانیسم های موجود در آزمایشگاه تحقیقاتی خود –که پس از سال ها تحقیق و کار بر نمونه های مشابه به دست آمده است- خاک آلوده را تصفیه و پاکسازی نماید.

یکی از مزایای همکاری با شرکت ما این است که با ارسال مقدار کمی از نمونه خاک آلوده شده، با تحقیق و بررسی  و انجام آزمایشات مخصوص بر روی نمونه ارسالی، دقیقا با توجه به آنالیزهای به دست آمده و آزمایش های انجام شده در مقیاس آزمایشگاهی، بهترین روش ممکن جهت پاکسازی خاک مورد نظر در مقیاس کامل انجام خواهد شد.

در کلیپ زیر یکی از موارد انجام شده جهت پاکسازی خاک آلوده به گازوییل را خواهید دید. هم چنین آنالیزهای مربوط به قبل و بعد از پاکسازی خاک را مشاهده خواهید کرد.

برای مطالعه در خصوص روش های تصفیه پساب صنعت نساجی از این مقاله میتوانید استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *